Szegedi ÓVI Bem Utcai Óvodája

Csobán Renáta
6725 Szeged, Bem u. 3.
06/62-442-539
06/20-249-0569
bem.ovoda@int.ritek.hu


A Szegedi ÓVI Bem Utcai Óvodája történelmi múltra visszanyúló és idegenforgalmi nevezetességekben gazdag Alsóváros kapujában van. A Belvárostól két villamosmegállónyira, közel a felújított patinás Nagyállomás épületéhez és az 500 éves Mátyás templomhoz.

Óvodánkat a 60-as évek elején polgári házból alakították át. Két csoporttal működik, melyek vegyes csoportok. Már 2,5 évesen fogadjuk a gyerekeket. Az Óvoda sajátossága, hogy a gyermekek számára külön ebédlővel, tornateremmel és gyönyörű tágas udvarral rendelkezik, mely gyermekbarát fából készült játékokkal van felszerelve. Az Óvoda udvarán mozgásfejlesztést segítő udvari játékok, homokozó, biciklik, rollereklabdák, mozgásfejlesztés eszközei állnak a gyermekek rendelkezésére. Nagyon figyelünk a gyermekek biztonságos udvari játékára, kerékpárút áll rendelkezésre az óvoda udvarán, ahol gyakorolhatják motorral, kerékpárral a biztonságos közlekedést.

 Az Óvodapedagógusokra bízott és bizalommal hozzájuk hozott gyermekekről 8 dolgozó gondoskodik. A két csoportban négy óvodapedagógus és két dajka dolgozik.  A csoportszobák esztétikusan vannak berendezve, biztosítják a gyermekek számára a megfelelő óvodai légkört. A fejlesztőszoba felszereltsége kedvező feltételeket biztosít a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek felzárkóztatásához, fejlesztőpedagógusi és a logopédiai fejlesztéshez. Az óvodában lehetőség nyílik a szülők igényeinek felmérése alapján katolikus és református hitoktatásra, Bozsik Ovi-Foci programban való részvételre, görkorcsolya oktatásra, játékos angol délutáni külön foglalkozásra. Ügyi-Manó tehetségnapon a kiemelkedő képességgel rendelkező gyerekek megmutathatják magukat. Célunk a gyermekek egyéni képességeinek és tehetségének megfelelően fejlődő, boldog gyermeki személyiség nevelése, felkészítése az iskolai életre. Munkánk eredményességét tükrözi, hogy már több volt óvodásunk szülőként jön vissza az óvodánkba. Megtisztelőnek érezzük ezt a bizalmat, igyekszünk tudásunkkal, emberi értékekkel megszolgálni. Családias, vidám kis óvodánkba, mindenkit szeretettel várunk. Az óvodánkra jellemző a nyitottság, a családias légkör, a családi élethez közelítő, azt kiegészítő, de a közösségi életből fakadóan többet is adó, a játéknak maximálisan teret nyújtó, az iskolai életmódra előkészítő nevelést biztosítani. A játék a gyermek elsődleges, legfőbb tevékenységi formája, a fejlesztés legfontosabb eszköze, ezért teljes mértékben, tiszteletben tartjuk a szabad játékot, játékválasztást.  Minden évben különös figyelmet fordítunk a jeles napokról való megemlékezésre (Őszi fesztivál, Márton nap, Luca nap, Víz világnapja, Föld világnapja, Madara- Fák napja) és ünnepeink (Mikulás nap, Karácsony, Farsang, Húsvét) jelképeinek, szokásainak, hagyományainak megőrzésére. Óvodapedagógusaink és a dajka nénik a legjobb képességeik szerint, türelemmel, szeretettel foglalkoznak a gyermekekkel. Valamennyien jól képzett, a fejlődésre, megújulásra nyitott szakemberek. Minden módszertani eszközt annak szolgálatába állítunk, hogy a gyermekek érzelem-gazdag, élményekkel teli életet éljenek meg az óvodában. Szokások alakításánál a meghatározott nevelési keretek megtartásához igazodva a folyamatosság és rugalmasság jellemzi mindennapjainkat. A családokkal az együttműködést rendezvények, közös programok szervezésével is erősítjük. A szülőknek egy évben többször is lehetősége nyílik családi napok, ünnepségek keretében bepillantani az óvoda életébe.