Szegedi ÓVI Makkosházi Óvodája

Bezdány Edit
6723 Szeged, Agyagos u. 20.
06/62-485-005
06/20-260-0166
makkoshazi.ovoda@int.ritek.hu


Óvodánk Makkosház városrészben található, a panel- és a kertvárosrész határán, bölcsőde és általános iskola szomszédságában. A város egyik legfiatalabb óvodaépületével rendelkezünk.

Intézményünk jól megközelíthető, elhelyezkedése kedvező. A város forgalmas zajától, ártalmas hatásaitól védett helyen várjuk az óvodás korú gyermekeket.

Óvodánkban, 4 csoportban, vegyes életkorú gyermekek nevelésével foglalkozunk, így arra is lehetőség van, hogy a testvérek egy csoportba kerüljenek.

Világos, esztétikusan berendezett csoportszobákkal, felszerelt tornateremmel, korszerű só szobával, fejlesztő szobával és nagy udvarral rendelkezünk. Minden csoportszobához saját mosdó és öltöző tartozik.

Parkosított udvarunk virágoskertekkel, fűszerkerttel körülöleli az épületet. A fák, bokrok biztosítják a tiszta levegőt és az árnyékolást. Az udvari szabad játékhoz, mozgásfejlesztéshez mindkét udvarrészen változatos eszközöket használhatnak gyermekeink (mászókák, hinták, homokozók, csúszdák, babaház, egyensúlyozó eszköz, kosárlabda palánk).

Kiválóan felszerelt tornatermünkben sokféle eszköz (Mozgáskotta, Ayres terápiás egyensúlyfejlesztő eszközök, karikák, labdák, babzsákok, tornaszőnyegek, gerendák, bordásfal, padok) felhasználásával fejlesztjük a gyermekek nagymozgását, mozgáskultúráját, erőnlétét.

A családi nevelést kiegészítve, a szülőkkel szorosan együttműködő „Hétszínvirág helyi pedagógiai gyakorlat” alapján dolgozunk, melynek tartalmát az évszakok és az ünnepek határozzák meg. Kiemelt tevékenységi területeink:

– A környezettudatos szemléletmód alakítása: a természeti, emberi környezetben megmutatkozó szépség, jóság felismertetésével. Élmény gazdag, közvetlen, személyes tapasztalatszerzés útján erősítjük a gyermekek pozitív érzelmi viszonyát önmagukhoz, az őket körülvevő világhoz, annak szeretetére, tiszteletére, megbecsülésére, védelmére nevelünk.

-A mozgás örömének megőrzésére és egész életen át tartó igényére nevelünk. A játékos mozgásfejlesztésben a mindennapos láb- és testtartást javító tornát prevenciós jelleggel végezzük Az egészséges életmódra nevelést segítjük a „gyümölcsnapokkal” is.

Az egész nevelési év során hagyományos programok színesítik az óvodai életet. Ilyenek például: az őszi családi délután, a szüreti mulatság, az adventi délután, a farsang, a tavaszi családi délután, az óvodai kirándulások, a hagyományos ünnepek és a „zöld jeles napok” köré szervezett programok. A szülői igények figyelembe vételével különfoglalkozásokat is szervezünk a gyermekek részére.