Játékok újrahasznosított anyagokból

Intézményünk idén tavasszal is megrendezte „Tavaszi Módszertani Napok” címmel szakmai programsorozatát, melynek keretében több óvodapedagógiai téma között kiemelt hangsúlyt kapott a környezettudatos gondolkodás, azon belül is a különböző hulladékok újrahasznosításának óvodai lehetőségei.

Intézményünk mind a 45 tagóvodája bekapcsolódott az újrahasznosított anyagokból készíthető játékok gyűjtésébe és megalkotásába, melyekből a 2022. április 27-én megrendezett „Ügyi-manó tehetségfesztivál” alkalmából kiállítást rendeztünk a Petőfi-telepi Művelődési Házban.

Az óvodapedagógusok által készített játékokból állítottuk össze az alábbi Padlet-gyűjteményt, mely a játékok felhasználásához is változatos ötleteket kínál. A játékokból szemezgetve egyaránt találunk kicsiknek és nagyobbaknak való, szórakoztató és fejlesztő játékokat. Megtalálhatóak közöttük mozgásos, ügyességi és logikai játékok, melyek egyénileg és társakkal is remek kikapcsolódást nyújthatnak, miközben büszkén érezhetjük, ma is tettünk Földünk egészségesebb jövőjéért.

Intézményünk Környezetvédelmi munkaközösség-vezetőjének, Gazdagné Ábrahám Ágotának gondolataival szeretnénk bíztatni minden olvasót a játékgyűjteményben található játékok otthoni elkészítésére, kipróbálására:

„Az óvodáskorú gyermekek szemlélete és tudata könnyen formálható, így egészen kicsi korban el lehet kezdeni a környezettudatos viselkedésre és természet szeretetére való nevelést. Az egész folyamat egy nagyszerű játék: a válogatástól kezdve az alkotáson át egészen a kész játékkal való tevékenységig.”

Lékáné Szalóky Anett
pedagógiai és szakmódszertani igazgatóhelyettes
Szegedi ÓVI